Erfarenheter kring digitalisering – Barium Business Live

IMG_8850

Den 12 april genomförde vi på Barium evenemanget Business Live för tredje året i rad. Årets upplaga hölls på anrika Nalen i Stockholm och besöktes av drygt 200 personer. Fokus låg på hur olika verksamheter lyckats digitalisera sina arbetssätt med hjälp av Barium Live.

Vår ambition med Business Live är att låta personer från företag och organisationer inspireras av vad andra gör och har gjort, få en insikt i de senaste trenderna samt nätverka och mingla med varandra, oss på Barium samt våra partners.

Trendspaning a’la Gartner

Christian Lundsson från Gartner inledde dagen under rubriken “Digital transformering slutstation eller bara en hållplats på vägen”. Han inledde med att fråga vilka som ville vara medelmåttiga för att sedan fortsätta med att om man var det så spenderade man 38% mer pengar på IT jämfört med dom som är “bäst i klassen”. Vidare blev alla varse att man inte kan välja huruvida man skall digitalisera eller inte, det är en fråga om överlevnad. Han täckte ytterligare en rad områden med allt från bimodal till affärslogaritmer som du kan läsa mer om här.

Digitalisering – Kundernas erfarenheter

Att ha 5 olika kunder på scen, som på ett inspirerande och pedagogiskt sätt beskriver sina erfarenheter, är få mjukvaruföretag förunnat. Jag har under mina nära 15 år i mjukvarubranschen aldrig upplevt kunder lika entusiastiska som våra, och då har jag ändå arbetat på betydligt mer etablerade företag.

VGR genom Sofie Ljung berättade om det motstånd som kan uppstå när man inför nya IT-system och hur detta motstånd kan vändas till något positivt. Längdskidåkning utgjorde en metafor där motståndet i form av fästvalla är en förutsättning för att få kraft och fart framåt. VGR, som använder Barium Live på flera områden, nämnde att man gör besparingar med 6,5 MSEK per år bara genom en av dessa lösningar. Vid sidan av detta har man vunnit effekter i kvalitet och transparens.
Selecta’s Elisabet Broms, som talade redan på fjolårets evenemang, presenterade om deras fortsatta resa med Barium. Som första lösning angrep man direkt sin mest komplicerade och kritiska process, maskinorderprocessen, och har under året sett stora förbättringar och en ökad kvalitet och tillfredsställelse internt. Nu går man successivt vidare med lösningar för andra områden inom Selecta.
Lomma kommuns Patrik Flensburg presenterade hur man jobbar med sitt kontaktcenter och hur man etablerat det man kallar “Mina engagemang”, en sida där en medborgare kan hålla ordning på alla sina interaktioner med kommunen. Vi var nog många till mans som önskade ha en kommun som fungerar på samma sätt. Barium Live är en av de komponenter som möjliggör Lommas digitalisering. Lomma betonade också vikten av att ha rätt internt ägandeskap och fokus.
Praktikertjänst representerades av Thomas Esping som beskrev att Praktikertjänst redan idag är digitala men att de vill ta steget till att bli DIGITALA. Att vara DIGITAL kontra digital enligt Thomas är att flöden och processer är digitala i all steg från A till Ö och inte bara i vissa delar. Praktikertjänst ser Barium Live som nervsystemet i sin fortsatta digitaliseringsresa. Åhörarna fick också se hur en Matrix-medarbetare beter sig!
IKEA var sista kundtalare ut för dagen och Annelie Svensson presenterade hur man inom affärsområdet Free Range använder Barium Live för att effektivisera sin process från produktidé till produkt på hyllan. IKEA har genom detta kortat ledtider, fått ökad transparens och delaktighet.

I pauserna hade deltagarna möjlighet att interagera med representater från våra partners; Infodesign, Implement, Pulsen och Tele2, men även träffa medarbetare från Barium som visade olika typer av lösningar inom t.ex HR, produktutveckling och kvalitet.

Vi på Barium tackar alla närvarande för ett fantastiskt evenemang och ser redan nu fram mot nästa Business Live.

Intresserad av att se mer från dagen?
Klicka här för att ladda ner kundpresentationerna

Anmäl dig till Business Live 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s